Kırklareli ve Edirne illerindeki KOBİ'lerin inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla uygulanacak olan Hezarfen Projesi başlatıldı
Kırklareli ve Edirne illerindeki KOBİ'lerin inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla uygulanacak olan Hezarfen Projesi Açılış Protokolü, Kırklareli Üniversitesi’nde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ve Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkan V. Serkan Keser tarafından imzalandı.
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak tören kapsamında yaptığı konuşmada “Hezarfen Projesi” ile bölgelerimizin sanayideki önemini daha da güçlendirmeyi ve yerel KOBİ'lerin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliklerini artırmayı hedeflediklerini belirterek, “Bizler asıl olarak, bu dinamik bölgelerde faaliyet gösteren KOBİ'ler için sürdürülebilir büyüme ve küresel pazarda etkin bir konumda yer alma açısından gerekli bir unsur olarak düşünülmesi gereken “fikri mülkiyet” temeli için buradayız.” dedi.
"Hezarfen Projesi"nin bölgede uygulanmasıyla, işletmeleri sınai mülkiyet konusunda bilinçlendirmeyi amaçladıklarına dikkat çeken Durak “Edirne ve Kırklareli, hiç şüphesiz Türkiye'nin sanayi açısından stratejik konumda bulunan iki önemli şehri. Coğrafi konumları, lojistik avantajları ve çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleriyle bu bölgeler, ülkemizin ekonomi haritasında öne çıkan aktörleri arasında yer almaktadır. “ dedi.
Projeye yeni eklenecek firmalarla birlikte proje sayılarının da yükseleceğinin haberini veren Durak,"16 yıl içerisinde 37 ilde 33 proje ile toplam 931 AR-GE ve Tasarım Merkezinde hayata geçirmiş olduğumuz önemli projelerimizden bir tanesidir. Sadece bu yıl Kastamonu, Zonguldak, Çanakkale, Balıkesir başta olmak üzere 60 firmada bu projeyi hayata geçirdik. Bugün itibarıyla da Edirne ile Kırklareli’nde tekstil, ahşap ve gıda gibi sektörlerinde ön plana çıkan 30 firmayla projeyi hayata geçirerek toplamda 90 firmaya ulaşmış olacağız.” dedi.
“Patent başvuru sayılarımız 20 yılda 22 kat arttı"
Proje ve başvurular vesilesiyle Türk Patent ve Marka Kurumu’nun uluslararası alanda da sıralamasının yükseldiğinin ve her geçen gün önemli gelişmelere imza attıklarının altını çizen Durak konuşmasında son yirmi yılda ivme kazanan başvuru istatistiklerine de yer verdi.
TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak’ın paylaştığı istatistikler şu şekilde;
(2002-2022) ;
• Yerli patent başvuruları 22 kat artarak yaklaşık 9 bine (9009)
• Yerli faydalı model başvuruları 6 kat artarak 5 bin 502’ye
• Yerli marka başvuruları 7 kat artarak yaklaşık 197 bine (197.235)
• Yerli tasarım başvuruları ise 4 kat artarak yaklaşık 78 bine (78.268) ulaştı.
Marka alanında 2011’den bu yana Avrupa birinciliği,
• 2022 verilerine göre yerli marka başvurularında dünya 4.lüğü,
• Yerli patent başvurularında dünya 12.liği,
• Yerli faydalı model başvurularında dünya 4.lüğü,
• Yerli tasarım başvurularında ise dünya 2.liği ve Avrupa’da 1.liğimiz bulunmakta.
Konuşmaların ardından tören kapsamında projenin uygulanacağı Kırklareli ve Edirne illerinde en fazla sınai mülkiyet başvurusu yapan kişi ve firmalara TÜRKPATENT Başkanı Prof. Dr. Muhammed Zeki Durak ve Kırklareli Valisi Birol Ekici tarafından plaket verildi.
Tören, katılımcılara sınai mülkiyet hakları ve patent araştırması eğitim semineri verilmesinin ardından sona erdi.
Müşteri Memnuniyeti İlkesiyle Yola Çıkan Firmamız, Kişiye Yapılan Yatırımın En Büyük Sermaye Olduğunu Benimsemektedir. Müşteri odaklı yaklaşımımızla, sizin için en iyi çözümleri üretmeyi ve memnuniyetinizi sağlamayı amaçlıyoruz. Kaliteli ve özel hizmetler sunmaya devam ediyoruz.